FAQ

[vc_row][vc_column width=”1/4″][vc_column_text]Laderegulator
Motorstyring
Inverter
Forsendelse af pakker[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Laderegulator

[faqs style=”toggle” filter=”laderegulator”]

Motorstyring

[faqs style=”toggle” filter=”motorstyring”]

Inverter

[faqs style=”toggle” filter=”inverter”]

Forsendelse af pakke

[faqs style=”toggle” filter=”forsendelse”][/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Inverter, vedligeholdelse og effekt
LED og varmeudvikling
LED og Halogentransformer
EAN betaling
Typer af solceller
Stepup og Stepdown
Laderegulator

Inverter og belastning

En 230V AC inverter trækker strøm fra 12V DC eller 24V DC strøm-kilde i form at batterier. Den opgave er at yde 230V AC strøm med en bestemt effekt målt i Watt. Når man bruger strømmen fra inverteren til et elektrisk apparat såsom en el-motor, skal man være helt klar over el-motorens ‘fasedrejning‘. En fasedrejning vil kunne betyde at der trækkes væsentligt mere energi fra inverteren ind den effekt som el-motoren skriver at den bruger i Watt.

Når man vælger størrelsen på inverteren, er det vigtigt at være klar over nogle bestemt faktorer. Inverteren har en bestemt effekt, og inverterens evne til at yde denne effekt er afhængig af flere faktorer, men den væsentligste faktor er fase-drejning.

Når inverteren giver 230V AC strøm til en el-motor, vil denne el-motor have en ‘cosinus φ’ faktor som siger noget om, hvor stor belastning den trækker fra strømkilden. Når el-motoren har en stor fase-drejning, vil den trække langt flere Watt fra Inverteren ind det som står på dens Watt specifikationer. Dette vil kunne brænde inverteren af, dette da den udsættes for et alt for stort træk af strøm og bliver for varm.

Belastningen af inverteren på 230V AC, altså det antal Watt man bruger i sit apparat på 230V AC siden, vil nogle gange ikke være nok. Bruger man en elektrisk motor til inverteren, skal man være opmærksom på, at motoren har en fasedrejning. En fasedrejning det står anført på el-motoren som ‘cosinus φ’. En fasedjrening vil på denne måde vil kunne bevirke at der trækkes væsentligt større strøm (effekt) ud af inverter, og i længden vil dette kunne bevirke at inverteren brænder af.
Med et ægte (RMS) måleinstrument kan man måle den totale effekt, og dermed skabe sikkerhed for at inverteren ikke belastes for meget.

Reaktiv effekt
Med en sinus inverter genereres en sinusformet spænding. Uden belastning er strømmen 0. Nu sætters der en ren ohmsk belastning på (modstand, glødepære, varmelegeme). Strømmen vil være 100% i fase med spændingen og der vil ikke være reaktiv effekt. Lad sige 1 kW belastning, inverteren leverer 1 kW plus ledningstab, lad os sige 1,05 kW. Inverteren leverer 1,05 kW/effektivitet, ca. 1,1 kW.

I stedet for en ohmske belastning sættes en belastning med cos(phi) 0,7 på. Dermed er strømmen ude af fase med spændingen med ca. 45 grader. Strøm kan nu geometrisk deles op i to (i dette tilfælde) nogenlunde lige store strømme, den ene i fase (P) og den anden 90 grader ude af fase (Q).
Belastning skal stadig bruge 1 kW for at gøre sit arbejde, men samtidig “forbruger” den 1 kvar, men kvar. bliver hverken forbrugt eller genereret, det er en strøm der cirkulerer i systemet. Inverteren skal producere ekstra effekt som bliver tabt i ledningerne på grund af den større strøm. Da de to strømme er lige store, skal den nu producere 1,1 kW i stedet for 1,05 kW.

Ovenstående kan også forklares således: I en modstand, med resistiv belastning, løber elektronerne igennem og fordi der netop er modstand så taber de en mængde energi som bliver til varme i modstanden. Fordi strømmen og spændingen følges ad, så er der max. strøm når der er max. spænding, d.v.s. din faseforskel er 0 – ren resistiv. I en reaktiv belastning er det noget anden som sker. De to klassiske reaktive belastninger er en kondensator og en spole. Det som sker i begge er, at der i den ene del af svingningen går energi fra inverter til belastningen, i den anden del af svingningen bliver energien ført tilbage fra belastningen til generatoren. Det vil sige , at energien bliver ikke tabt på samme måde som i en modstand, hvor den bliver til varme, men istedet lagret. I en spole bliver energien lagret i det magnetiske felt i spolen, i en kondensator bliver energien lagret i det elektriske felt mellem kondensatorpladerne.
De reaktive belastninger er derfor energilagre som hele tiden står og udveksler energi med inverteren, uden at der afsættes energi. Det vigtige er, at det er over en hel svingning, at der ikke afsættes effekt. Går man ind og ser på et bestemt tidspunkt, så er effekten enten på vej ind i belastningen eller på vej ud af den, men over en hel svingning midler det til 0. I praksis er der selvfølgelig altid et vist tab i spoler og kondensator.

Vælg den rette størrelse
Når man vælger størrelsen på inverteren, er det vigtigt at være klar over nogle bestemt faktorer. Inverteren har en bestemt effekt, og inverterens evne til at yde denne effekt er afhængig af flere faktorer, men den væsentligste faktor er fase-drejning. Når inverteren giver 230V AC strøm til en el-motor, vil denne el-motor have en ‘cosinus phi’ faktor som siger noget om, hvor stor belastning den trækker fra strømkilden. Når el-motoren har en stor fase-drejning, vil den trække langt flere Watt fra Inverteren, ind det som står på dens Watt specifikationer. Dette vil kunne brænde inverteren af, dette da den udsættes for et alt for stort træk af strøm og bliver for varm. Med et ægte (RMS) måleinstrument kan man måle den totale effekt, og dermed skabe sikkerhed for at inverteren ikke belastes for meget.

Størrelsen ved Induktiv belastning
Ved tilslutning af induktive belastninger (f.eks Kompressor, Pumpe, ældre CRT-tv, Køleskab, Ice balsam, Aircondition, Relæer, Lysstofrør, Støvsuger, kaffemaskine), vælg venligst inverter, hvis størrelse er 3-7 gange højere end apparatets effekt. For eksempel, for et 150W køleskab, skal du vælge en 1000w inverter eller højere; for et 800W klimaanlægget, skal du vælge 2500W inverter eller højere.

Størrelsen ved Ohmsk belastning
Ved tilslutning med resistive belastninger (f.eks Computer, LED-tv, Loftvifte, Scanner, Fax, Kopimaskine, Lydsystem, Saftpresser, Heater, Komfur, Mikroovn), vælg venligst inverter hvis kontinuerlig effekt er lidt højere end apparatets effekt. For eksempel, for belastninger tæt på 700W, er det bedre at vælge en inverter med kontinuerlig strøm på mere end 800W.

Varmeudviklingen ved høj belastning af inverteren kan være stor, derfor er det meget vigtigt at inverteren ikke lukkes inde under et sæde eller lignende steder. Det er meget vigtigt at der hele tiden kan komme ny frisk luft til inverteren, så der ikke ophobes varm luft rundt om inverteren. Hvis inverteren ikke kan komme af med varmen, vil den brænde af. Inverteren er opbygget af transistorer som transformerer strøm, disse bliver varme, når de arbejdet, og jo mere de arbejder jo varmere bliver de. Disse transistorer bruger inverterens aluminiumskabinet til afkøling, derfor skal der altid kunne komme kølende luft til inverteren.


LED og varmeudvikling

Led pærer er fantastiske, de lyser dejligt og er meget strømbesparende. De kan bruges næsten alle steder og vil der give lys i mange år, men der er nogle steder hvor de ikke passer.
Her på dkvolt findes et udvalg af E27 led-pærer i form af corn-shaped pærer, det er slanke led-pærer som passer ind de fleste steder og som giver et dejligt lys i alle retninger. Disse corn-shaped led-pærer behøver godt luft omkring sig, så kan de komme af med varmen. Deres udformning gør dog, at de ikke er gode inden i små lamper med lukkede skærme, der vil de brænde sammen, da de ikke kan afgive den varme som de producerer i tænd tilstand. Skal du bruge en led-pære til f.eks. en badeværelseslampe med lukket skærm, skal du have en bestemt led-pære som passer dertil, og ikke en af dem som sælges her på sitet. Kort sagt, skal en led-pære være bygget til formålet, og disse corn-shaped led-pærer er ikke til små lukkede rum uden god ventilation.
En tændt Led pærer udvikler varme. En led pære med mange Watt udvikler mere varme end en led pære med mindre Watt, men alle led pærer udvikler varme. Led pærer er konstrueret så den producerede varme ledes væk fra led-chippen, varme ødelægger led-chippen, varmen skal afsættes til den omkringværende luft.
Alle typer Led pærer skal altid have god ventilation og må ikke blive for varme, så går de i stykker. Når man opsætter led pæren, skal man i den første tid altid løbende undersøge, om led pæren bliver for varm ved længere tids tænding. Bliver en led pære for varm skal den fjernes fra lampen, og man skal ændre lampen, så den får mere ventilation, eller man skal skifte lampen.
En led pære som har været udsat for meget varme i længere tid vil begynde at blive brun og måske smelter dens plastik. En led pære som på denne måde har været udsat for for meget varme og er gået i stykker, den byttes eller refunderes ikke. Det er forbrugerens eget ansvar selv at sørge for de rette omstændigheder omkring led pæren, så den ikke bliver for varm.
Led pærer til 12V skal have jævnstrøm (DC) på kun 12V, får de mere Volt, vil de lyse kraftigere, men de vil også udvikle for meget varme, og efter kort tid vil de gå i stykker.
Led pærer til 12V vil ikke virke ordentligt med strøm fra en Halogen transformer, den giver typisk AC på mellem 12-18V og det vil gøre led pærerne blikende og varme.
Tilbage til toppen

LED og Halogentransformer

Har man Halogen belysning og ønsker at skrifte den ud til LED belysning, så er Halogen-transformeren gerne et problem. En Halogen-transformer leverer vekselstrøm på mellem 12V to op til 20V, og den spænding vil ikke virke med LED belysningen. Sætter man LED på en Halogen-transformer vil LED belysningen blinke 50 gange i sekundet og det vil i længden blive irriterende.
Skal man skifte en Halogen belysning ud til LED belysning vil det kræve at man ensretter Halogentransformerens strøm fra Vekselstrøm (AC) til Jævnstrøm (DC), og det gøre med en Ensretter. En ensretter vil tage AC til DC og man skal være opmærksom på det antal Ampere som trækkes fra LED-belysnigen, man skal have en ensretter med den rette størrelse (Se udvalget af ensrettere på dkvolt.dk).
Tilbage til toppen

EAN betaling

Handler du ind til det offentlige, er det muligt at betale via elektronisk faktura. Når du har valgt dine varer og står på check-ud siden, indskriver du din institutions EAN-nr og kontaktperson i feltet ‘Besked til ordre’, herefter vælger du betalingsmetoden ‘direkte bankoverførsel’. Herefter benytter vi ‘Fakturablanketten’ på www.virk.dk og sender en faktura, hvorefter varerne sendes herfra.
Tilbage til toppen

Typer af solceller

Solceller er bygget i krystal-glas og findes i flere varianter. Et monokrystallinsk, et polykrystallinsk og et amorfe. De monokrystallinske solceller er sorte, de polykrystallinske har metallisk skær og flere blå farver, mens de amorfe også er sorte, det er knuste solcelle-krystaller som lægges mellem glasplader.
En solcelle omdanner solens lys til elektrisk strøm, det er lysets stråler (fotoner) der aktiverer solcellen. Lyset gør elektroner løse og dermed begynder de at vandre fra minus mod plus, hvilket er fra den ene side af solcelle mod den anden side af solcellen. Hvor meget strøm der kommer fra en solcelle er afhængigt af hvor meget lys der er. En solcelle producerer også strøm, når der ikke er så meget lys, men mest når der er meget lys. Det betyder, at der også produceres strøm selvom det er gråvejr eller der går en sky for solen. Solceller består af 2 lag, et p-lag og et n-lag (oftest silicium). Når lys trænger ind i solcellen bevæger elektronerne sig rundt i solcellen. Ladningerne fanges af et væv på forsiden, som leder strømmen til en sølvbane, som transporterer strømmen til batterierne.
Solcellepaneler er bygget af flere solceller. Indeni solcellepanlet ligger solcellerne i en lang seriekobling og giver derved samlet den Volt og Ampere som hele panelet yder. Solceller giver jævnstrøm (DC) og der sker en strøm af elektroner mellem plus og minus.
Tilbage til toppen

Stepup og Stepdown

Når man ændrer jævnstrøms Volt fra en Volt til en anden Volt, bruger man et stepup eller stepdown-modul. Via slektronisk switch-mode konverterer man DC til DC spændingsniveauet til et andet, ved at lagre den tilførte energi midlertidigt og derefter frigive denne energi til outputtet ved en anden spænding. Opbevaringen kan være i form af enten spoler eller transformatorer, eller elektrisk kondensatorer. Når man ændrer Volt på jævnstrøm enten nedad eller opad, kalder man det stepup eller stepdown. Tager man et af de store solcellepaneler, kan det have en Volt på omkring 37 Volt, og en så høj Volt kan man ikke lade sit 12V batteri med, derfor foretager laderegualatoren en stepdown af Volten, så Volten kommer til at passe til et niveau hvormed batteriet kan oplades, uden det tager skade. Stepup og stepdown bruges også mange andre steder.
Ønsker man at oplade sin mobiltelefon, skal den lades med maksimum 5V, og har man et 12V batteri, så skal Volten ændres fra 12V ned til 5V, her bruger man en stepdown. Disse stepup og stepdown foretages af et modul som er opbygget af noget elektronik, et sådanne modul kaldes for et stepup-modul eller et stepdown-modul. Disse moduler fås i mange forskellige størrelser, det vil sige, forskellige størrelser strøm (Ampere) som de kan håndtere.
Tilbage til toppen

Laderegulator

En laderegulator regulerer strømmen fra solceller til batteriet. Solcellepaneler giver jævnstrøm og den kan gemmes på et 12V batteri. Når solcellerne får lys, begynder de at producere strøm og den strøm ledes til batteriet, men først skal den gennem en laderegulator som styrer hvordan batteriet oplades. Et 12V syre-batteri skal oplades på en ganske bestemt måde for ikke at blive ødelagt eller over-opladet, det er her laderegulatoren regulerer og stopper opladningen, når batteriet er fuldt opladet.
Laderegulatoren er også udstyret med et udtag, så man gennem den kan trække strøm fra batteriet, her er det igen laderegulatorens opgave at styre afladningen så batteriet ikke over-aflades.
En laderegulator til solceller fås i 2 forskellige teknologier, en MPPT og en PWM. Forskellen på de to ligger i den måde de transformere Volt fra solcellen over til batteriet. En MPPT laderegulator foretager typsik en spoleorienteret transformation, mens en PWM laderegulator foretager en Pulse Width Modulation.
Tilbage til toppen

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_toggle title=”First question” open=”true” el_id=”1470261101796-c28f59cb-b179″]Toggle content goes here, click edit button to change this text.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Second question” el_id=”1470261102051-8af1390e-e465″]Toggle content goes here, click edit button to change this text.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Third question” el_id=”1470261102340-476aa92f-c394″]Toggle content goes here, click edit button to change this text.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Fourth question” el_id=”1470261102581-8689e0d4-cc92″]Toggle content goes here, click edit button to change this text.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Fifth question” el_id=”1470261102832-64670ff9-db4c”]Toggle content goes here, click edit button to change this text.[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_toggle title=”First question” open=”true” el_id=”1470261105402-544cdfa7-7788″]Toggle content goes here, click edit button to change this text.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Second question” el_id=”1470261105621-ae3e4552-5b15″]Toggle content goes here, click edit button to change this text.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Third question” el_id=”1470261105901-7a75f15e-6bdb”]Toggle content goes here, click edit button to change this text.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Fourth question” el_id=”1470261106142-848093b2-d372″]Toggle content goes here, click edit button to change this text.[/vc_toggle][vc_toggle title=”Fifth question” el_id=”1470261106376-409c5c8c-f5ee”]Toggle content goes here, click edit button to change this text.[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]