Solceller og Solcellepaneler

[vc_row][vc_column]

[/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Solceller til dit anlæg findes i mange størrelser og former. En solcelle kan være på mellem 1W og helt op til 300W solcellepanel. De små solceller er typisk en enkelt solcelle som er indstøbt i et vandtæt meteriale og med mulighed for pålodning af ledninger på bagsiden. En lille solcelle giver ikke mere end nogle få hundrede mA i strøm og har typisk en Volt på omkring 5V. Bevæger man sig op i 10W solcellepaneler giver disse tilsvarende mere strøm end de små, dette forhold er gældende for solcellepaneler helt op til 300W.

Solcellepaneler

Solcellepaneler er opbygget af mange solceller som alle er sat i serie. Solceller er ligesom batterier, de har en positiv side og en negativ side, og det er mellem disse to poler at elektronerne vandrer. I et solcellepanel er de enekte solceller forbundet i serie, dvs. deres positive side er forbundet med en andens negative side, og når alle solcellerne forbindes på denne måde, så danner de den spænding man typisk finder på et solcellepanel. Hvis et solcellepanel har en spænding på for eksempel 18V, så er det fordi de enkelte solceller inde i panelet hver har måske 1,5V eller 2V og tilsammen giver det panelets samlede Volt.

Hvor mange solceller skal jeg have?

Spørger du sikkert dig selv om, og der er en del forskellige fakturer som spiller ind her. Størrelsen af et solcellesystem er bestemt af den mængde strøm du ønsker at kunne bruge fra dit batteri. Har man brug for 12V strøm, kan man nøjes med et mindre solcellesystem, end hvis man også ønsker at bruge 230V vekselstrøms apparater såsom køleskab og fjernsyn. Har man ønske om kunne bruge 230V forbrugsgenstande, skal man have tilsluttet en inverter, og den bruger meget strøm. Ønsker man ‘bare’ at holde sig til et lille solcellesystem, skal man regne med at skulle bruge mindst et 100Ah batteri af en god kvalitet, og allerhelst et nyt et af slagsen. Dertil skal man opsætte mindst 200W solceller, så batteriet kan oplades forholdsvist hurtigt, men gerne flere solceller, for så oplades der hurtigere. Har man 100Ah batteri, og man ønsker at passe godt på sit batteri, det skal holde længst muligt, skal man regne med at batteriet aldrig må aflades helt dvs. ned under 11.6 Volt, for så tager det skade over tid da det sulferes på blypladerne inde i batteriet. På denne måde har man jo så ikke alle de 100Ah til forbrug, måske har man kun lidt over halvdelen dvs. 50Ah til forbrug. Dermed kan man regne med at kunne oplyse med 4 x 10W LED spots i 12 timer, eller hvis man også har et lille 12V fjernsyn som bruger 40W, kan man regne med at kunne have dette forbrug kørende i 6 timer, hvilket er lidt over en aftens tid. Men da det også tit er gråvejr, og dermed skal man ikke regne med at der kommer nævneværdigt med strøm ind fra solcellerne, hvilket så betyder at der ikke er strøm nok på batteriet. Vil man være sikker på at have strøm også når det er gråvejr, skal man dermed regne med flere ampere i batterierne.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]