Spændingsregulering, hvad er det?

Stepup og Stempdown

Det er at ændre en Volt til en anden Volt. Ændringen kan være både op eller ned, og den kan være stabil Volt. Har man en Volt på f.eks. 12V DC og skal bruge 17V DC, kan man sætte en såkaldt ‘StepUp’ på og dermed få trykket Volt op. Det samme er gældende for nedsættelse af Volt. Her er det et ‘StepDown’.

Konstant spænding

Udover dette kan en Volt også holdes konstant. Har man, for eksempel, et batteri hvor Volt hele tiden bevæger sig op og ned, og man her ønsker at trække en konstant spænding, kan en Volt-stabilisator bruges. Den vil sænke Volten hvis den er for høj og den vil forøge Volten når den er for lav.

Spændingsregulering som Stepdown

Ønsker man at sænke en Volt ned til en anden Volt bruger man en ‘Stepdown’. Det er et elektronisk modul som tager en Volt ind i den ene ende og afgiver en anden lavere Volt i den anden ende. Modulet er et print hvorpå der monteres ledninger med henholdsvis input og output Volt.

Disse moduler fungerer med DC strøm og der findes mange forskellige størrelser af dem. De er bygget så de kan håndtere en input-Volt indenfor en bestemt skala. Den Volt som skal reguleres ned, den styres via en drejeknap på modulet. Hvis input-Volt ligger under det niveau som der skal steppes ned med, så rør modulet ikke strømmen som løber gennem det, men er Volt højere end det som det er indstillet til, vil modulet automatisk sænke Volten.

Kan man ændre strømmens spænding?

Ja, det er nemt at ændre strømmens spænding (Volt) enten opad eller nedad, den kan også stabiliseres på et bestemt niveau.

Forøgelse af Volt kan ske via et ‘stepup-modul’, sænkelse af Volt kan ske via et ‘Stepdown-modul’ og en stabil Volt fås med et ‘Volt-stabiliserings-modul’.

Når man ændrer jævnstrøms spænding fra en Volt til en anden Volt, bruger man et stepup eller stepdown-modul. Et sådanne modul arbejder med switch-mode og konverterer hermed DC spændings-niveauet fra et til et andet. Dette gøres ved at lagre den tilførte energi midlertidigt og derefter frigive den igen til outputtet, bare med en anden spænding. Opbevaringen kan være i form af enten spoler eller transformatorer, eller en elektrisk kondensatorer. Når man ændrer spændingen på jævnstrøm, enten nedad eller opad, kalder man det stepup eller stepdown. Tager man et af de store solcellepaneler, kan det have en Volt på omkring 37 Volt, og en så høj Volt kan man ikke lade sit 12V batteri med, derfor foretager laderegualatoren en stepdown af Volten, så Volten kommer til at passe til et niveau hvormed batteriet kan oplades, uden det tager skade. Stepup og stepdown bruges også mange andre steder.
Ønsker man at oplade sin mobiltelefon, skal den lades med maksimum 5V, og har man et 12V batteri, så skal Volten ændres fra 12V ned til 5V, her bruger man en stepdown. Disse stepup og stepdown foretages af et modul som er opbygget af noget elektronik, et sådanne modul kaldes for et stepup-modul eller et stepdown-modul. Disse moduler fås i mange forskellige størrelser, det vil sige, forskellige størrelser strøm (Ampere) som de kan håndtere.

Hvad er AC og DC?

Der findes 2 typer af spænding, den ene er AC som er lig vekselstrøm, og den anden er DC som er lig jævnstrøm. AC og DC kommer fra de engelske udtryk som AC = ‘Alternationg Current’ og DC som er ‘Direct Current.

Stepup og Stepdown af DC spænding

Når man ændrer jævnstrøms Volt fra en Volt til en anden Volt, bruger man et stepup eller stepdown-modul.

Via elektronisk switch-mode konverterer man DC til DC spændingsniveauet til et andet, ved at lagre den tilførte energi midlertidigt og derefter frigive denne energi til outputtet ved en anden spænding. Opbevaringen kan være i form af enten spoler eller transformatorer, eller elektrisk kondensatorer.

Når man ændrer Volt på jævnstrøm enten nedad eller opad, kalder man det stepup eller stepdown. Tager man et af de store solcellepaneler, kan det have en Volt på omkring 37 Volt, og en så høj Volt kan man ikke lade sit 12V batteri med, derfor foretager laderegualatoren en stepdown af Volten, så Volten kommer til at passe til et niveau hvormed batteriet kan oplades, uden det tager skade. Stepup og stepdown bruges også mange andre steder.

Ønsker man at oplade sin mobiltelefon, skal den lades med maksimum 5V, og har man et 12V batteri, så skal Volten ændres fra 12V ned til 5V, her bruger man en stepdown. Disse stepup og stepdown foretages af et modul som er opbygget af noget elektronik, et sådanne modul kaldes for et stepup-modul eller et stepdown-modul. Disse moduler fås i mange forskellige størrelser, det vil sige, forskellige størrelser strøm (Ampere) som de kan håndtere.